Dit is hoe studenten ChatGPT gebruiken (survey resultaten)

Om inzicht te krijgen in het gebruik van ChatGPT onder studenten, heb ik een survey afgenomen. De survey gaat over hoeveel studenten ChatGPT gebruiken voor hun schoolwerk en op welke manier. En ook over het beeld van studenten over hoe andere studenten ChatGPT gebruiken, de huidige regels vanuit de universiteit en welke regels zij graag zouden zien.

Samenvatting belangrijkste resultaten

 1. 95,3% van de respondenten gebruikt ChatGPT voor schoolwerk.
 2. Slechts 3 studenten (7%) laten ChatGPT soms het gehele huiswerk doen
 3. De meest populaire manier (76,7%) is om ChatGPT te gebruiken voor een beginnetje wanneer studenten vastzitten met een schrijf- of programmeeropdracht.
 4. Studenten verwachten in iedere gebruiksvorm dat andere studenten ChatGPT meer gebruiken dan zij zelf
 5. 66,7% verwacht dan andere studenten hun hele huiswerk kopiëren en plakken van ChatGPT (terwijl slechts 7% zegt dit zelf te doen).
 6. Veel studenten wensen duidelijkere regels, waarbij sommige vormen van gebruik worden toegestaan terwijl andere gebruiksvormen worden verboden.
 7. Mijn interpretatie: Duidelijkere regels over wat wel en niet mag met ChatGPT voor schoolwerk, kan helpen voorkomen dat studenten zich benadeeld voelen omdat ze denken dat andere studenten ChatGPT meer mis/gebruiken dan zij zelf.

Survey resultaten

95,3% van de respondenten gebruikt ChatGPT voor schoolwerk.

De meest populaire manier (76,7%) is om ChatGPT te gebruiken voor een beginnetje wanneer studenten vastzitten met een schrijf- of programmeeropdracht, waarbij de student samen met ChatGPT de outline van het antwoord bedenkt en die samen verder uitwerkt.

Slechts 3 studenten (7%) geeft aan soms ChatGPT het hele huiswerk te laten doen en de antwoorden simpelweg te kopiëren en te plakken.

Studenten verwachten dat andere studenten heel anders omgaan met ChatGPT dan zij zelf:

 • 66,7% verwacht dan andere studenten hun hele huiswerk kopiëren en plakken vak ChatGPT (tegenover 7% van de respondenten)
 • In alle categorieën verwachten studenten dat andere studenten meer gebruik maken van ChatGPT dan zij zelf
 • 35,7% verwacht dat andere studenten ChatGPT helemaal niet gebruiken (tegenover 4,7% van de respondenten zelf)

Studenten gebruiken ChatGPT meer voor programmeeropdrachten dan voor schrijfopdrachten.

Let op: 10 respondenten geven aan ChatGPT te gebruiken voor hun scriptie, terwijl er 13 3ejaars de survey hebben ingevuld en 7 4+ejaars. De overige respondenten zijn nog niet begonnen aan hun scriptie.

Slechts 7% van de studenten geeft aan ChatGPT altijd te gebruiken. De grootste groep (25,6%) gebruikt ChatGPT de helft van de tijd.

De grootste groep studenten (45,2%) verwacht dat andere studenten ongeveer de helft van de tijd gebruiken. Slechts een hele kleine minderheid verwacht dat andere studenten ChatGPT altijd, nooit, bijna altijd of bijna nooit gebruikt.

De studenten vinden het huidige beleid heel vaak onduidelijk, en vaak iets te streng. 

Veel studenten wensen om een duidelijker beleid. Veel geven aan dat ze willen dat sommige vormen van gebruik worden toegestaan, maar niet alle manieren.

Methode

De studenten zijn uitgenodigd per mail om een formulier in te vullen. Hieronder staan de doelgroep, mail en het formulier.

Doelgroep

De studenten die ingeschreven staan voor de bachelor Kunstmatige Intelligentie (~400) of bachelor Beta gamma met major KI (~30) zijn per mail uitgenodigd om de survey in te vullen.

Het aantal respondenten wa 43 ten tijden van deze analyse (inmiddels is dit opgelopen naar 49, maar ik heb de getallen in de analyse nog niet geupdate). Er was geen incentive om de survey in te vullen.

Over de onderzoeker

Mijn naam is Max van den Broek en ik ben Docent en AV-coördinator bij de BSc Kunstmatige Intelligentie op de Universiteit van Amsterdam. Ik ben verantwoordelijk voor de academische vaardigheden leerlijn, daaronder vallen Academische Vaardigheden gedurende jaar 1, en Oriëntatie Studie en Loopbaan gedurende jaar 2. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de mogelijkheden en bedreigingen van ChatGPT e.d. in het onderwijs.

Links: UvA profielpagina, LinkedIn

Verder lezen over AI: De 7 beste boeken over AI


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Dit is hoe studenten ChatGPT gebruiken (survey resultaten)”

 1. […] a somewhat unique perspective on how up-and-coming programmers are thinking about AI. He recently conducted a survey that found that more than half of the students in his program were using ChatGPT for coding. (This […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *